Poreclă Sile this Millennium Pseudonime sile_this_millennium
marți, 27 noiembrie 2007
Yahoo! 360° - Sin D's Blog : PARTIDUL VEDETĂ AL EUROALEGERILOR A FOST DESIGUR P L D
Yahoo! 360° - Sin D's Blog
PARTIDUL VEDETĂ AL EUROALEGERILOR A FOST DESIGUR P L D
"TITLURILE ZILEI
PNL şi PLD, umăr la umăr la Constanţa
Cosmin ZAPOROJAN
Liberalii au strâns 13,93% din voturi în judeţ, în timp ce pelediştii au luat 12 procente # PD a câştigat alegerile la malul mării cu 32,88%
Pupi şi Stolo le suflă în ceafă liberalilor
Clasa politică a susţinut, duminică, primul examen în faţa românilor dintr-un ciclu electoral de doi ani. Atât scrutinul pentru euro-parlamentare, cât şi referendumul pentru votul uninominal, au stat sub semnul indiferenţei, chiar silei, românilor, sătui să tot fie părtaşi la alegerea unor sisteme politice ce s-au dovedit de fiecare dată ticăloşite. Aşa că românii au preferat să nu iasă la vot, prezenţa la urne fiind undeva la 28 de procente.
În judeţul Constanţa, de asemenea, oamenii nu s-au prea înghesuit cu ştampila. Din 624.000 de alegători înscrişi pe listele electorale, doar 184.000 şi-au exercitat dreptul votului, puţin peste 29% din electorat.
Curentul naţional pro-PD s-a păstrat şi la Constanţa, deşi democraţii locali nu au făcut eforturi considerabile în campanie. Ba chiar pediştii constănţenii au depăşit media pe ţară cu aproximativ 3 procente.
Nemultumit de rezultatele de la euroalegeri,
Orban spune ca PNL a pierdut voturi din cauza lui Stolojan
Partidul National Liberal are multe sa-si reproseze, chiar daca a iesit pe un onorabil loc trei in alegerile europarlamentare. Scorul este sub potential si asteptari, ba mai mult, PNL suporta cu greu faptul ca PLD a trecut, cu brio chiar, pragul de 5%. Ieri, in momentele in care liberalii s-au reunit in sedinta pentru a dezbate ceva ce nu au dorit apoi sa comenteze clar, s-a vehiculat si ideea conform careia urmeaza sa cada capete. Primii vizati – spun surse – ale ministrilor Adrian Cioroianu, Tudor Chiuariu si Cristian David, a caror activitate nu este una tocmai de lauda si de ridicat procentele partidului. Urmeaza, se mai aude, si analiza in teritoriu, a organizatiilor si scorurile obtinute de acestea, la Constanta de exemplu fiind extrem de suparator procentul obtinut de PLD – de 12%.
Alta data in verva si dornic sa intretina buna dispozitie a presei prin comentarii picante, vicepresedintele PNL Ludovic Orban a parut, de aceasta data, extrem de abatut dupa sedinta partidului. A dat vina pe oboseala si a evitat, sistematic sa spuna despre ce s-a discutat la intrunirea PNL de la centru: „Am vorbit... numai despre lucruri frumoase!”, a spus, cu amaraciune in glas, Orban. Vicepresedintele nu a dorit sa confirme daca s-a discutat despre o eventuala remaniere guvernamentala, mentionand doar ca „oricum, o remaniere se face greu, e nevoie de semnatura lui Basescu pentru numirea altor ministri”. In ceea ce priveste rezultatele alegerilor pentru europarlamentare, Ludovic Orban a afirmat, deschis: „Eu sunt nemultumit. Cu o strategie bine pusa la punct PNL ar fi putut lua 16,5 – 17% din voturi, atat cat este potentialul partidului”. Motivul pentru care PNL nu a „scos” mai mult: „Am pierdut voturi din cauza lui Stolojan. Noi nu am contracarat confuzia care a fost facuta in legatura cu Stolojan si partidul acestuia, a faptului ca el nu mai reprezinta PNL”, a declarat pentru „Replica” Orban. In ceea ce priveste invitatia presedintelui Traian Basescu, lansata partidelor parlamentare, precum si grupul parlamentar al minoritatilor nationale, la consultari pe tema votului uninominal, Ludovic Orban a declarat ca PNL n-o va onora. „Ce sa discutam? Nu mai avem ce”, a completat vicepresedintele liberal. Cat priveste rezultatul de la referendum – adica faptul ca nu a fost validat – Orban este de parere ca acest lucru reprezinta „cea mai mare infrangere a lui Basescu”. De mentionat ca invitatia la consultarile initiate de Basescu pentru ziua de joi, incepand cu ora 11.00, cand pentru prima data este invitat si PLD, au fost deja refuzate si de PSD si PRM, nu doar de PNL. (Alexandra Anton)
"Cei 35 care ne vor reprezenta in Parlamentul European
Potrivit datelor anuntate de Biroul Electoral Central (BEC), din totalul de 35 de europarlamentari romani care vor pleca in Parlamentul European 11 vor fi democrati, 8 social-democrati, 6 - PNL, in timp ce PLD si UDMR vor avea cate doi. De asemenea, un loc va fi ocupat de candidatul independent Laszlo Tokes, deoarece pragul pentru candidatii independenti este de 2,5%. Cel mai probabil, prin redistribuirea voturilor partidelor care nu au obtinut pragul de 5%, PD va mai obtine inca 3 mandate, iar PSD si PNL cate unul. Desi unii dintre candidatii eligibili ar putea renunta la mandat in favoarea urmatorilor pe lista, calculul arata ca lista finala a politicienilor care ne vor reprezenta in Parlamentul European este urmatoarea:
REPREZENTANTI PD
1. Frunzaverde Sorin - 47 ani. Profesia: Inginer
2. Anastase Roberta Alma - 31 ani. Profesia: Sociolog
3. Filip Petru - 52 ani. Profesia: Inginer
4. Iacob-Ridzi Monica - 30 ani. Profesia: Economist, jurist
5. Marinescu Marian Jean - 55 ani. Profesia: Inginer
6. Petre Maria - 56 ani. Profesia: Economist
7. Niculescu Rares Lucian - 31 ani. Profesia: Licentiat stiinte politice
8. Zlotea Marian - 36 ani. Profesia: Economist
9. David Dragos Florin - 39 ani. Profesia: Inginer
10. Popa Mihaela - 45 ani. Profesia: Profesor
11. Dumitriu Constantin - 36 ani. Profesia: Jurist
12. Bulzesc Nicodim - 55 ani. Profesia: Inginer
13. Bodu Sebastian Valentin - 37 ani. Profesia: Jurist
14. Rus Flaviu Calin - 37 ani. Profesia: Psiholog
REPREZENTANTI PSD
15. Titus Corlatean - 39 ani. Profesia: Jurist
16. Adrian Severin - 53 ani. Profesia: Jurist
17. Rovana Plumb - 47 ani. Profesia: Doctor inginer
18. Daciana Sarbu - 30 ani. Profesia: Jurist
19. Catalin Nechifor - 33 ani. Profesia: Inginer
20. Adriana Ticau - 37 ani. Profesia: Inginer
21. Ioan Mircea Pascu - 58 ani. Profesia: Economist
22. Gabriela Cretu - 42 ani. Profesia: Profesor
23. Corina Cretu - 42 ani. Profesia: Economist
REPREZENTANTII PNL
24. Weber Renate - 52 ani. Profesia: Jurist
25. Daianu Daniel - 55 ani. Profesia: Economist
26. Valean Adina Ioana - 39 ani. Profesia: Matematician
27. Busoi Cristian - 29 ani. Profesia: Medic
28. Manescu Ramona Nicole - 35 ani. Profesia: Avocat
29. Csibi Magor Imre - 27 ani. Profesia: Politolog
30. Olaru Stejarel Nicolae - 34 ani. Profesia: Analist stiinte politice
REPREZENTANTII PLD
31. Theodor Dumitru Stolojan - 64 ani. Profesia: Economist
32. Oprea Dumitru Manesti - 55 ani. Profesia: Economist
REPREZENTANTI UDMR
33. Frunda György - 56 ani. Profesia: Avocat
34. Sógor Csaba - 43 ani. Profesia: Preot reformat
CANDIDAT INDEPENDENT
35. Laszlo Tokes - 55 ani. Profesia: Preot reformat
Potrivit acestei liste, media de varsta a reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European este de 43 de ani. Cel mai in varsta candidat este Theodor Stolojan (PLD) - 64 de ani, urmat de Ioan Mircea Pascu (PSD) - 58 de ani. Avand in vedere ca Theodor Stolojan este presedintele PLD, este posibil ca acesta sa se retraga de pe lista pentru europarlamentare, lasand loc unui coleg mai tanar. Cel mai tanar europarlamentar aflat pe lista eligibila este Csibi Magor-Imre (PNL), care are doar 27 de ani. Cei 35 de europarlamentari romani vor avea un mandat scurt, deoarece in 2009 vor avea loc din nou alegeri pentru Parlamentul European.
PLD a umilit PNL
-- Ieri, rezultatele partiale ale europarlamentarelor aratau ca, la Constanta, PLD se situa inaintea PNL, liberal-democratii avand 16,9% din voturile valabil exprimate, iar liberalii doar 11,02%
Viata interna a partidelor va capata un alt potential de conflict, iar competitia dintre formatiuni va capata noi dimensiuni.
Un caz concret este competitia acerba dintre Partidul National Liberal si Partidul Liberal Democrat. Apelurilor lansate de liderii importanti ai liberalilor, printre care vicepresedintele PNL senatorul Puiu Hasotti, prin intermediul carora indemnau electoratul sa nu voteze cu PLD, nu si-au atins scopul. Scorul obtinut de formatiunea condusa de Theodor Stolojan, un partid nou pe scena politica autohtona, confirma faptul ca PNL nu mai reprezinta nici macar interesele propriului electorat. Centralizarea rezultatelor inregistrate in 288 de sectii de votare din judetul Constanta situa PLD-ul inaintea PNL-ului, liberal-democratii avand 16,9% din voturile valabil exprimate, iar liberalii doar 11,02%. Rezultatul final al europarlamentarelor avea sa schimbe raporturile dintre cele doua formatiuni - PNL (13,93%) si PLD (12%) - insa diferenta de aproape doua procente arata, fara echivoc, interesul crescut pe care liberal-democratii au reusit sa-l insufle cetatenilor, intr-un timp relativ scurt.
Situatia devine foarte interesanta in municipiul Constanta. In cele 195 de sectii de votare ce au functionat aici, Partidul Liberal Democrat a reusit sa atraga 12.650 de voturi, reprezentand 16,9% din optiunile constantenilor, comparativ cu PNL care a avut doar 8244 voturi (11,02%). In contextul prezentat, aparitia PLD-ului pare sa creeze probleme serioase PNL-ului si nu ar fi exclus ca, la viitoarele scrutine - alegerile locale si parlamentare din 2008, multe din mandatele detinute acum de liberali sa revina "fostilor colegi" liberal-democratilor.
Mihaela CIORBARU
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl",
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu